Krčma u muzeju na otvorenom Staro selo, Sirogojno

Na 26 kilometara od turističkog centra Zlatibor nalazi se muzej “Staro selo Sirogojno” i jedini je muzej na otvorenom u Srbiji. Osnovan je od strane Jugoslovenskog republičkog Instituta za zaštitu spomenika kulture u cilju oživljavanja tipičnog zlatiborskog domaćinstva iz 19. veka.

Muzej obuhvata oko 40 zgrada napravljenih od brvnara donetih iz svih krajeva Zaltibora. U njemu su izloženi sadržaji koji predstavljaju arhitekturu i tradicionalni način života i rada meštana planinskog dinarskog područja jugozapadne Srbije druge polovine 19. veka: kuća za stanovanje, vajat, gostinska kuća, ambar, pekara, staja i dosta drugih.

Ovde se svake godine održava veliki broj manifestacija i događaja poput izložbi ručno rađenih tkanina, raznih radionica i koncerata.

U restoranu-krčmi pripremaju se tradicionalni specijaliteti zlatiborskog kraja, služeni u keramičkim posudama – kiselo mleko, kajmak, sir, pršutu, ražani hleb, jagnjeće pečenje, heljdopitu i ostale.

Selo Sirogojno najpoznatije je po ručno štrikanoj odeći od vune. Muzej Pletija čuva uspomene na velika ostvarenja žena iz malog sela zlatiborskog kraja, čiji su pleteni proizvodi stigli do modnih revija u Milanu i Tokiju.