Kako šetnja koristi našem zdravlju?

Najprirodniji oblik kretanja svakako jeste šetnja. Svakodnevna šetnja ima niz pozitivnih efekata, utiče da se osećamo odmorno i zdravo. Doktori radije preporučuju šetnju ili brzo hodanje nego odlazak u teretanu. Možete ojačati mišiće bez dodatnog opterećenja, a šetnja je relaksirajuća i utiče na miran san.

Vrlo brzo možete videti rezultate, dovoljno je izdvojiti malo vremena. Šetnja je dobra za osobe koje imaju povišeni krvni pritisak i problem sa šećerom u krvi. Svakako, najvažnija korist pešačenja je pravilan rad pluća i uravnoteženo disanje. Brzinu hodanja odredite sami jer cilj nije umor i zadihanost već pravilno kretanje u skladu sa disanjem.

Ako pravilno hodate osetićete blago zatezanje mišića zadnjice i butina. Sticanje kondicije ima povoljan uticaj na zdravlje, savetuje se najmanje 30 minuta dnevno. Postoje aplikacije koje broje vaše korake, cilj koji želite da postignete određujete sami, izazovno je postaviti maksimum 10.000 Vredi pokušati!

Šetnja na Zlatiboru

Puno je pešačkih i biciklističkih staza Zlatibora. Većina gostiju pre bira šetnju kao dodatnu rekreaciju jer ima priliku da uživa u predivnim prizorima jedinstvene prirode. Mnogobrojni puteljci kroz šumu, koji su u potpunosti bezbedni. Mnogi roditelji dolaze sa malom decom da se igraju i šetaju. Omiljeno šetalište je staza do Spomenika ali postoje još neke koje mogu biti interesantne:
Staza Čigota, staza predstavlja pravi planinski poduhvat gde se sa vrha Čigota pruža pogled na Maljen i Povlen, Ovčar i Kablar. Morate biti dobro pripremljeni za ovu stazu zato što je dugačka sa dosta uspona, polazna tačka je kod Instituta Čigota. Dugačka je oko 11km u oba pravca. Savetujemo da obavezno ponesete nešto slatko i dosta vode ako nikada niste pešačili dugačke staze.
Staza Spomenik, kao što smo naveli ovo je jedna od najpoznatijih staza Zlatibora. Početna tačka staze je Institut Čigota. S obzirom da je strma, ovu stazu preporučujemo spremnim i aktivnim sportistima. Sa vrha možete videti ceo Zlatibor i okolinu.
Jedini bor, namenjena je ljudima koji su u dobroj kondiciji. Dugačka je oko 7 km. Drugačije se naziva staza zdravlja.
Staza Kamalj je pogodna za početnike jer je bez uspona i padova, dugačka je oko 1.600m. Početak je kod Instituta Čigota. Ako imate potrebu da se posle nekog hiruškog zahvata oporavljate, ovo je staza za Vas!
Staza Zlatibor-Čajetina, za razliku od navedenih staza koje su imale početnu tačku kod Instituta Čigota, ova počinje iz samog centra Zlatibora sa Kraljevskog trga, pored crkve pa sve do Umine vode. Najzahvalnija staza ako idete sa decom ili ako pešače starije osobe. Ukupna dužina je oko 2,2km i prelazi se za sat vremena.

Zlatibor nudi rešenje…

Pored navedenih benefita koje daje šetnja, otkrićemo Vam jednu tajnu: Gubitak težine. Da! To se može postići koračanjem. Ako hodate oko 10.000 koraka dnevno može se računati kao trening u teretani.

Kada se osećamo slabo i iscrpljeno, red je odmoriti se polako. Posao može sačekati nekoliko dana. Zdravlje nema cenu, zato, dođite na Zlatibor, očekuje Vas pravi odmor za dušu. Kroz naše apartmane je prošlo mnogo ljudi i svi su izašli sa osmehom, sigurno je zbog odlične usluge koje nudimo ali i zbog napunjenih baterija na planini.

Zlatibor je jedinstvena destinacija, možete doći u bilo koje godišnje doba i super se provedete, takođe, odlična je za sve posetioce svih starosnih doba. Divna mesta koja pružaju magičan prizor. Ako donesete odluku da svoj odmor iskoristite za duge šetnje ovo je odlična prilika za Vas!

Zlatibor nudi rešenje za sve Vas! Ako vodite borbu sa nekom od navedenih bolesti, ako želite da smršate, ako želite da se odmorite, ako želite samo da upijate zrake sunca, svako može uživati na svoj način. Zbog svojih prirodnih karakteristika, čistog vazduha, idealnoj nadmorskoj visini i vazdušnom pritisku, idealno je područje za šetnju. Postoje idealni uslovi za poboljšanje fizičkih aktivnosti ako ste sportista i za one koji to nisu.

Odsednite u Vila Borova apartmanima na Zlatiboru

Kada se vratite iz duge šetnje biće Vam potreban udoban krevet. Naši fantastični apartmani, koji se nalaze u samom centru, Vam mogu pružiti pravi komfor.

Rezervišite Vaš apartman na vreme pozivom na broj 063666768.