Autentično Sirogojno i poznati pleteni džemperi

Ovaj autentični muzej čini planinska arhitektura koja je upakovana u drvene kućice iz nekog prošlog vremena. Ovo je verodostojna slika koja prikazuje kako se nekada živelo u planinskim selima Zlatibora.

Svi posetioci mogu da uživaju u izložbenim postavkama. Izložba je nastala na osnovnu autentičnih zapisa uglednog profesora koji je poreklom iz Sirogojna, koji je pratio život jedne porodice iz ovog sela.

Nakon posete ovom divnom muzeju možete pogledati Muzej pletilja. Priča o džemperima iz Sirogojna počinje još sa 60 godina prošlog veka. Pletilje su se okupljale i uz ćaskanje plele džempere, dok tada nisu ni slutile da će od njihovog rada nastati brend o kome će se pričati.

One su radile od 1962. godine zatim su rad nastavile njihove ćerke. To su žene koje su radile za izvoz ceo jedan vek. Džemperi su pleteni od domaće vune sa zlatiborskog podneblja. Čitav ovaj projekat ručno rađenih odevnih predmeta kreće od 63 godine, kada je gospođa Dobrila Smiljanić došla na ovo meseto u kom je tradicija sela bilo pletenje. Kako su žene plele za svoje potrebe ona je okupila pletilje i napravila obuku zatim izašla na modnu reviju u Beogradu. Nakon toga, priključio se veliki broj pletilja. Gospođa Dobrila je radila kreacije i postojale su žene koje su radile prve modele po Dobrilinim kreacijama.

Pletenje je svakako jedan od najstarijih ručnih radova, i možemo reći da je ovo više zanatska metoda iako u poslednje vreme poprima epitet ručnog rada. Život bez pletenja je u prošlosti bilo nemoguće zamisliti, jer se većina odevnih i upotrebnih predmeta izrađivalo upravo ovom tehnikom.

U pletenju postoje razne vrste igala za pletenje i one se dele po svojim debljinama. Debljina igle za pletenje se bira u skladu sa debljinom vune ili konca, kao i u skladu sa željom da li želite da pletivo bude zbijeno ili rupičasto.

Od 1998. godine ove žene posluju pod nazivom Sirogojno company a svoje proizvode izvoze u Japan, Nemačku, Italiju, Švedsku, Rusiju i u mnoge druge zemlje. Ono što je domaće, rađeno srce, ručni rad i te kako se ceni što se po ovoj firmi i vidi. Ove džempere iz Sirogojna možete kupiti i u Beogradu.

Ali, još je lepše posetiti Zlatibor i selo Sirogojno u kome se nalazi ovi fantastični ručni radovi. Možete izabrati neki po vašoj meri i poneti uspomenu koja će vas itekako grejati tokom zimskih dana. Pišite nam o vašim utiscima!