Sa najmlađima na Zlatiboru

Zima je na pragu, a Vi planirate porodično dolazak na planinu. Uzmite u obzir da li je beba spremna za planinarenje. Planina je okruženje sa specifičnim klimatskim karakteristikama, sa manje kiseonika, suvijim i hladnijim vazduhom, nižim atmosferskim pritiskom i jačim sunčevim svetlom. Shodno tome, treba obratiti pažnju na sledeće stvari:

Pre nego što pođete na planinu sa detetom posetite pedijatra

Vrlo male bebe, do godinu dana, mogu se voditi na planine čija je nadmorska visina do 1500m, jer je iznad toga vazduh ređi i niži pritisak, koji mogu biti nezgodni za njihovo telo. Za malo veća planinarenja ipak je bolje da sačekate da beba poraste i napuni bar godinu dana.

Bitno da je da je beba savršeno zdrava pre nego što krenete. Zato je poželjno da posetite pedijatra kako biste proverili da Vaša beba nema neku zdravstvenu prepreku za odlazak na planinu. Ako je sve u redu, onda krećite!

Polako kada krene uspon

Zašto? Pa sada imate bebu u autu. Pre ste mogli bez nje da u jednom dahu savladate put, ali sada morate da promenite navike. Tokom putovanja morate češće praviti pauze, da se njeno telo postepeno prilagodi atmosferskim uslovima. Ponudite svojoj bebi i češće obroke ili im dajte flašicu sa vodom/mlekom kako joj se ne bi zapušile uši od nagle promene pritiska i kako ne bi osećala bolove. Isto tako je potrebno da uradite i kada silazite.

Pazite na hladan, suv vazduh

Vazduh na planinama je uglavnom suv i hladan, što kod male dece može podstaći laringitis. Isto tako zapamtite da se Vaša beba ne može mnogo kretati i prehladiće se mnogo brže nego Vi, zato morate biti posebno oprezni. Utoplite ih što više možete, bukvalno samo da im se oči vide. Čizmice, rukavice, šal, kapa, ćebe, grejači za noge itd.

I Sunce!

Sunce je opasno, naročito na velikim visinama. UV zraci su jači na planinama jer ih reflektuje sneg. Morate jako brinuti o zaštiti kože i očiju bebe.

A za Vaše porodične posete Zlatiboru, imamo na raspolaganju specijalne family apartmane, o kojima se možete informisati i rezervisati ih na broj 063666768.